kundalini jóga

MI A KUNDALINI JÓGA?

A kundalini jóga Yogi Bhajan® tanításai alapján egy dinamikus, erőteljes jogikus rendszer, amely segít összekapcsolódni a lelkeddel és felemeli a szellemedet. Biztonságos és hatásos mindenkire nézve kortól, egészségi, fittségi állapottól függetlenül. Tudatosságot és spirituális kapcsolatot, emelkedett, testi, lelki, szellemi harmóniában lévő érzéseket teremt.

 

A KUNDALINI JÓGA TÖRTÉNETE

Az addig csak Indiában, a felsőbb kasztok kiváltságosai által megismerhető kundalini jóga tanításokat, Yogi Bhajan a kundalini jóga mestere, felfedte a nyugati világ emberei számára az 1960-as években azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik a Halak korból a Vízöntő korba való átálláshoz. A Vízöntő kor sajátosságairól, kihívásairól hamarosan találhatsz blogbejegyzést az oldalon.

MIÉRT JÓ NEKED A KUNDALINI JÓGA?

A kundalini jóga gyakorlásának az előnyei számtalanok. Segít az ideg- és mirigyrendszer megerősödésében, fejleszti a rugalmasságot és elősegíti az érzelmi átalakulást. Egy-egy foglalkozás vagy foglalkozás sorozat célja egy előre meghatározott testi, lelki, szellemi állapot elérése. Például a szív megnyitása által a szeretet, együttérzés megélése a félelem, neheztelés érzése helyett. Vagy a végtelenség érzésének megélése a korlátozottság érzése helyett.

“A kundalini tapasztalat nem azt jelenti, hogy egy mély, élettelen transzba kerülsz ezen a világon túlra… Teljességében egyesít téged a valósággal és szélesebb látóképességet, illetve érzékenységet biztosít számodra, így sokkal hatékonyabban fogsz tudni cselekedni.“ – Yogi Bhajan, Kundalini Yoga: Az Örök Erő Áramlása

A kundalini jóga életforma, mely segít abban, hogy a mindennapokat tudatosan, kiegyensúlyozott elmével, egészséges, ép testtel, a lelkeddel összhangban éld meg. Hozzásegít ahhoz, hogy a benned lévő végtelen kreativitást, a létezésed potenciálját, a kundalinit feléleszd és folyamatos áramlásáról gondoskodva megteremtsd a kiteljesedett, boldog, örömteli létedet ebben az életben.

yogi bhajan

„Tartozol magadnak annyival, hogy önmagad légy!”
/Yogi Bhajan/

kundalini jóga

SPORT VAGY NEM?
ÍGY ÉPÜL FEL A KUNDALINI JÓGA FOGLALKOZÁS

A jóga kapcsán hajlamosak vagyunk elsősorban fizikai gyakorlásra, képtelenségnek tűnő pózokra, hajlékony, mutatós testek képeire asszociálni. Kezdődő jógás korszakomban egyik férfi ismerősöm rácsodálkozva az új utamra, megállapította: „Hú, akkor te nagyon hajlékony leszel?” Tudjátok, abban „A bizonyos értelemben” hangzott el a költői kérdés. A válaszom akkor is és most az, igen, azon túl pedig nem csak a testem lesz hajlékony, bár jobban szeretem a rugalmas vagy a laza kifejezést, hanem az egész létezésem azzá válik. A fizikai gyakorlás része a kundalini jóga foglalkozásoknak, de ez nem öncélú testképzés, hanem a mélyebb és bensőségesebb megismerést teszi lehetővé Önmagadról, a lelkedről és szellemedről. Egy kundalini jóga foglalkozás általában tartalmaz pranayama-t (légzőgyakorlatot), krijákat (ászanák sorozatát), mudrákat (kéztartásokat), szemfókuszt, testzárakat, meditációt, amelyek változatos, dinamikus összeállításban együtt egyensúlyt hoznak a testnek, nyugalmat és összpontosítást az elmének, illetve felébredést a szellemnek.

KINEK AJÁNLOM A KUNDALINI JÓGÁT?

A kundalini jógát mindenkinek ajánlom jóga tapasztalati, fittségi szinttől függetlenül. Itt nem az számít, hogy honnan jössz, hány éves vagy, hogy nézel ki, vagy mit gondolsz magadról. Itt az számít, hogy hova tartasz. Bármit is gondolsz jelenleg magadról és a világról, meglepő tapasztalásaid lehetnek. Akár sorsfordítók is. A kundalini jóga gyorsan és hatékonyan hat életed azon területére, amelynek éppen most van szüksége valami ütősre, valami változásra, amit még saját magad sem ismertél fel, vagy nem vagy hajlandó tudomást venni róla.

Van-e az életben kihívásod, amit még nem sikerült bevetned, van-e álmod, amiről nem tudod, hogyan valósítsd meg, vannak-e kérdéseid, amire nincsenek meg a válaszok, vannak-e egészségügyi gondjaid, utálod-e a tested, vagy utálod-e az elméd, vannak-e kapcsolati gondjaid, be van-e zárva a szíved, ítélkező vagy-e vagy túl szigorú, valami hiányzik az életedből és nem tudod, hogy mi az, kíváncsi vagy valódi Önmagadra, szeretnéd megtapasztalni a tudatosságot? A teljesség igénye nélkül, íme néhány gondolatébresztő kérdés, hogy milyen életterületeken, helyzeteken tud segítségedre lenni a kundalini jóga gyakorlása.

“A kundalini jógában a legfontosabb a saját tapasztalatod. Egyenesen a szívedbe hat. Nincsenek szavak, amelyek helyettesíthetik a saját tapasztalatod. Az elméd befogadhatja a szavak jelentését vagy nem, de a tudatosságod nem fogadja be csak a szavakat.” – Yogi Bhajan – A Vízöntőkori Tanárképző Kézikönyv.

A kundalini jógával egy célzott foglalkozássorozat kapcsán ismerkedtem meg 2017. januárjában Domján Miánál. Célkitűzésben mindig is jónak gondoltam magam, a kitartással voltak inkább nehézségeim, és a Mia által meghirdetett program a valódi szándék és a kitartás ígéretét tartalmazta, így belevágtam. Nyolc héten át minden foglalkozáson részt vettem és már az első alkalom után tudtam, hogy ez valami olyasmi, amit egész eddigi életemben kerestem és valószínű, hogy egész hátralévő életemet kísérni fogja. Már az első pillanattól kezdve, hogy leültem a jógaszőnyegre, éreztem, hogy otthon vagyok, hogy megérkeztem. És onnantól csak az volt a dolgom, hogy megtanuljak befele figyelni, felfedezzem, mi is lakozik az otthonomban. Felfedezzem a gondolataimat, az érzéseimet, a testérzeteimet és hogy ezek hogyan alakítják a belső világomat, illetve ezáltal a külső világomat, majd megtanuljam, hogyan tudok rajtuk változtatni, ha más valóságot szeretnék megtapasztalni.