A Légzés Ereje

légzés ereje

A légzés alapvető eszköz a kundalini jóga tanítványai számára. A légzés uralása az alapja az egészség és a vitalitás fenntartásának, a kreativitás és érzelmek skálájának növelésének, a hangulat uralásának, a figyelem fejlesztésének, a kapcsolódás érzésének fenntartásának.

légzés erejeA lélegzet mennyisége, minősége és áramlása képezi az életerős, kreatív lét alapjait. Mércéje annak, hogy mennyi energiával működünk és mennyi tartalékunk van vészhelyzetekre. A légzésnek két aspektusa van, egy fizikai és egy finom aspektusa. A fizikai aspektusa az oxigénből, nitrogénből és a levegő többi összetételéből áll. A finom aspektusa a prána vagyis az életerő, amely energizálja az elmét, a testet és a tudatosságot.

Az emberek többsége nem lélegzik helyesen. Gyakori a felületes, akadozó, felső-mellkasi légzés. A lazítás és a jólét hiánya mind egyéni, mind kollektív szinten, egyéb tényezőkkel együtt, megakadályozza a helyes légzést. Mégis, a legtöbb pozitív változás közül, amit valaki megtehet, a mély, teljes légzés elsajátítása a leghatékonyabb a felsőbb tudatosság növelésére, az egészség, az életerő és az összekapcsolódás érzésének fejlesztésére.

Fizikai szinten ez úgy néz ki, hogy minden egyes mozdulat az izmok megfeszítését kívánja meg. A stressz akkor alakul ki, ha az izomzati vagy mentális feszültség nem tud szabadon visszatérni egy fesztelen, laza állapotba. A stressz gyenge, felületes lélegzetvételű, szakadozott, felső-mellkasi légzést okoz, gyorsabb légzési ütemmel, amely krónikus feszültséghez és gyenge idegekhez vezet. A gyenge légzés elősegíti a még több stressz kialakulását.

Érzelmi szinten az a helyzet, hogy hatalmas mennyiségű feszültséget és érzelmi traumát hordozunk az izomzati struktúránkban védekezésképpen. A megfelelő légzés, amely megváltoztatja a légzési mintánkat, lehetővé teszi a védőpáncél elengedését. Ahogyan növeljük a testünk általános rugalmasságát és tágítjuk a tüdőt, az érzékenységünk növekszik, mert a páncélzat gyengül.

Az életerőt illetően, a helyes légzés felszabadítja a prána áramlását, és ahogy a páncélzatunk és a feszültség csökken, az életerőnk növekszik.

Az összetartozás érzése pedig úgy nyilvánul meg, hogy amikor az életerőnk megnövekedett, akkor a prána áramlik, érzelmileg biztonságban érezzük magunkat, a fizikai testünk erős. Az összetartozás egy mély érzése alakul ki.

Forrás: The Aquarian Teacher KRI

További, helyes légzéssel kapcsolatos tudnivalókért látogass el a kundalini jóga foglalkozásaimra, illetve kövesd az oldalon megjelenő írásokat.